Z czym kojarzy Ci się lato? Dla nas to przede wszystkim gorące dni i długie wieczory, beztroskie wylegiwanie się na słońcu i… szklanka mrożonej kawy. To właśnie ten napój przynosi przyjemne orzeźwienie i chłodzi ciało w najbardziej upalne dni. Zamiast jednak stać w kolejkach i wydawać fortunę na ice coffee prosto z kawiarni, możemy spróbować samodzielnie przyrządzić taki napój. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj pyszną kawę mrożoną w zaledwie kilka chwil!
Skąd wziął się pomysł na picie mrożonej kawy?
Na temat tego, który kraj jest tak naprawdę pomysłodawcą kawy mrożonej, istnieje kilka teorii. Jedna z nich przenosi nas do Algierii, kiedy to w 1840 roku stworzono mazagran, czyli „pierwotną kawę mrożoną”. Francuscy żołnierze, którzy stacjonowali wówczas w Afryce Północnej, nazwali w ten sposób prosty napój z syropu kawowego, zimnej wody oraz lodu.
Inna legenda głosi, że powstanie ice coffee to zasługa XVII-wiecznych wiedeńczyków. Wykazali się oni bowiem niezwykłą kreatywnością, gdy stali się posiadaczami worków ziaren kawy, pozostawionych przez tureckich najeźdźców. Ostatnia z teorii twierdzi natomiast, że to Grecy zasługują na miano odkrywców mrożonej kawy. W 1957 roku napój ten został stworzony przez Grecka, Dimitriosa Vakondiosa, który na targach w Salonikach zaprezentował nowy sposób przyrządzania kawy. Zamiast gorącego napoju zalewał on kawę zimną wodą, a następnie przelewał z jednej szklanki do drugiej, tak, by powstała na niej delikatna pianka. Dziś napój ten określany jest jako frappe, czyli jeden z najpopularniejszych specjałów kawowych serwowanych w kawiarniach.
Ice coffee vs cold brew – czym różnią się te napoje?
Gdy nadchodzi sezon letni, kawiarnie kuszą nas dziesiątkami różnych napojów kawowych na zimno. Wśród nich znaleźć można m.in. cold brew, które chociaż jest podawane na zimno, to w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z kawą mrożoną. W czym tkwi różnica między tymi dwoma specjałami? Kluczem jest sposób przygotowania tych napojów. Kawa mrożona powstaje na bazie tradycyjnego espresso, czyli wymaga zastosowania gorącej wody. W przypadku cold brew stosowana jest woda o temperaturze pokojowej, a sama kawa jest macerowana w wodzie.
Obie kawy mają również inny czas przygotowania. Do stworzenia wyśmienitej kawy mrożonej potrzebujemy zaledwie kilka minut, natomiast cold brew wymaga poświęcenia od kilkunastu godzin nawet do całej doby do tego, by ją przygotować. Różnica między ice coffee i cold brew zauważalna jest także w smaku i konsystencji obu rodzajów kaw. Podczas gdy cold brew nie ma specyficznej goryczki i kwasowości i jest delikatna dla żołądka, kawa mrożona smakuje niemal identycznie jak klasyczna kawa na gorąco.
Skończył się sezon na kawę zimową i szukasz sprawdzonego przepisu na idealne ice coffee? Oto 5 naszych propozycji, z których możesz skorzystać w swoim domu!
Waniliowa Royal Ice Coffee
Składniki:
30 ml espresso
120 ml zimnego mleka
15 ml syropu waniliowego
lody waniliowe (3 gałki)
Czy może być coś lepszego w upalny, lipcowy dzień niż zestawienie aromatycznej kawy z pysznymi lodami waniliowymi? Naszym zdaniem jest to perfekcyjne, wręcz królewskie połączenie! Jak zatem zrobić Waniliową Royal Ice Coffee? Na początek przygotuj 30 ml świeżo zaparzonej kawy, która będzie bazą Twojego napoju. Następnie do wysokiej, lekko rozchylonej szklanki wlej kolejno: syrop waniliowy, espresso i zimne mleko oraz wszystko wymieszaj. Na koniec do napoju dodaj 3 gałki lodów waniliowych, a całość udekoruj listkiem świeżej mięty.
Mrożone espresso tonic
Składniki:
30 ml mocnego espresso
150-200 ml toniku
kilka kostek lodu
plasterek pomarańczy
opcjonalnie: syrop pomarańczowy
Kolejna nasza propozycja to coś specjalnego dla tych, którzy nie boją się mocnych i oryginalnych połączeń smakowych. Espresso tonic to stosunkowo nowy napój, który zapewnia niezwykłe działanie orzeźwiająco-pobudzające, dzięki czemu zalecany jest do spożywania głównie w pierwszej połowie dnia. Istnieją również wersje popołudniowe, a nawet nocne espresso tonic, jednak my zachęcamy do tego, by zacząć od przetestowania klasycznej wersji tego specjału.
Jak stworzyć espresso tonic? Na początek parzymy filiżankę espresso, którą lekko studzimy. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy do niej tonic i kostki lodu, a następnie dokładnie mieszamy. Całość zdobimy plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Osoby, które preferują nieco słodsze napoje, mogą dodać do kawy odrobinę syropu pomarańczowego.
Ice latte cynamonowe
Składniki:
30 ml espresso
150 mleka
szczypta cynamonu
20 ml syropu klonowego
kostki lodu
Ice latte to napój znany prawdopodobnie każdemu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste – w wysokiej szklance umieszczamy kostki lodu, a następnie wlewamy do niej mleko i wystudzone espresso. Taką kawę możemy wzbogacić o różne dodatki, dzięki czemu zyskuje ona niepowtarzalny smak i aromat. Latte z cynamonem jest jedną z takich propozycji. Jak ją zrobić? Proces jest dokładnie taki sam jak w przypadku klasycznego ice latte, jednak tym razem mleko mieszamy z cynamonem i syropem klonowym.
Mrożona mocha o smaku masła orzechowego
Składniki:
filiżanka espresso
125 ml mleka sojowego lub czekoladowego (o niskiej zawartości tłuszczu)
125 ml jogurtu czekoladowego
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
kostki lodu
opcjonalnie: cynamon
Tym razem mamy coś, co pokocha każdy miłośnik słodyczy i masła orzechowego. Mrożona mocha o smaku masła orzechowego to idealna propozycja na niedzielne popołudnie w gorący, letni dzień. Co musisz zrobić, by ją przygotować? Na początek zaparz espresso i wymieszaj je z mlekiem czekoladowym, aż do momentu, gdy uzyskasz jednolitą konsystencję. Do napoju wlej jogurt czekoladowy, kakao, masło orzechowego i wrzuć kostki lodu. Całość przelej do shakera i mocno wstrząśnij, aż cała mieszanina stanie się gęsta. Napój przelej do filiżanki i dopraw szczyptą cynamonu.
Wegańskie frappe z nutą kokosa
Składniki:
filiżanka espresso
150 ml skondensowanego mleka kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego (lub syropu klonowego)
kostki lodu
do dekoracji: szczypta mielonej wanilii, szczypta kakao i syrop daktylowy
Na koniec przygotowaliśmy prosty przepis na wegańskie frappe, które zachwyca nieziemskim posmakiem kokosa. Przygotuj espresso i wymieszaj je z cukrem. Następnie umieść kawę w blenderze i dodaj do niej pozostałe składniki (wraz z kostkami lodu). Miksuj całość na największych obrotach, najlepiej z włączonym trybem pulsacyjnym. Gotowe frappe przełóż do wysokiej szklanki lub słoika, a na koniec udekoruj całość syropem daktylowym, wanilią i kakao. Smacznego!
Do przygotowania aromatycznego espresso, które wykorzystasz do przygotowania kawy mrożonej przyda się jedna z wyśmienitych mieszanek kaw ziarnistych dostępnych w naszym sklepie internetowym: https://2023.coffee-style.pl/sklep/.