fbpx
+48 58 380 11 55

Zadzwoń - doradzimy!

biuro@coffee-style.pl

Napisz do nas

Pn - Pt: 10:00 - 17:00

Godziny pracy

7 porad, jak przyrządzić idealną kawę

Idealna kawaKawa to od lat najlepszy sposób na przyjemny początek dnia, zapewniający dawkę pozytywnej energii i intensywny aromat unoszący się po całej kuchni. Jeżeli jesteś miłośnikiem mocnego espresso lub aksamitnego cappuccino, to z pewnością nie raz zastanawiałeś się nad tym, jak przyrządzić swój ulubiony napój, by smakował jeszcze lepiej niż do tej pory – dokładnie tak, jak w Twojej ulubionej kawiarni. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Oto 7 wskazówek, na które warto zwrócić uwagę, by móc przygotować kawę, która uzależnia od pierwszej kropli.

1. Wybierz najlepszej jakości ziarna kawy

Arabica czy Robusta? To pytanie najczęściej przewija się wśród kawoszy poszukujących idealnego smaku kawy ziarnistej. Przyjęło się uważać, że Arabica jest tą szlachetniejszą odmianą kawy, którą charakteryzuje delikatny, lekko kwaskowaty smak z wyczuwalną nutą czekolady. Pobudza kubki smakowe swym kremowym aromatem, w którym często uchwycić można akcenty orzechowe lub owocowe. Warto jednak pamiętać, że Robusta nie jest wcale gorszym rodzajem kawy. Tym, co ją wyróżnia, jest z pewnością mocniejszy, ostrzejszy smak, z subtelną nutą goryczy i ziemistości.

Obecnie na rynku znajdziesz szeroki wybór kaw ziarnistych – wiele z nich to 100% Arabiki, jednak często spotkać można także mieszanki Arabiki z dodatkiem Robusty, co ożywia smak kawy i podkreśla jej moc. To, jaki smak wybierzesz, zależy od Ciebie. Warto jednak pamiętać, by ziarna kawy były świeżo wypalane, najlepiej w profesjonalnej, rzemieślniczej palarni kawy.

2. Zadbaj o odpowiedni sprzęt do parzenia kawy

Zdecydowanie najprostszym sposobem na przyrządzenie filiżanki idealnej, aromatycznej kawy jest wykorzystanie ekspresu do kawy. Jeżeli jesteś już jego posiadaczem, to wystarczy już tylko kilka sekund, byś mógł rozkoszować się wyjątkowym smakiem ulubionego napoju. Jeżeli jednak dopiero rozważasz zakup ekspresu do kawy, to warto, byś zapoznał się z tymi najpopularniejszymi modelami dostępnymi na rynku kawowym.

Ekspresy ciśnieniowe to od wielu lat najczęściej wybierany, a zarazem najdroższy typ ekspresów, które znajdują swoje zastosowanie zarówno w użytku domowym, jak również biznesowym. Ich wyróżnikiem jest przede wszystkim wbudowany młynek, który mieli ziarna kawy tuż przed jej przyrządzeniem. Najnowsze modele ekspresów ciśnieniowych pozwolą Ci przygotować niemal każdy rodzaj napoju kawowego za naciśnięciem zaledwie jednego przycisku. Często stosuje się w nich system do spieniania mleka, jak również systemy ułatwiające czyszczenie i konserwację. My proponujemy Ci wybór ekspresu takich marek jak: Carimali, Franke, Jura, La Cimbali, WMF.

Ekspresy kolbowe (inaczej ręczne, manualne, półautomatyczne) to propozycja dla tych osób, które stronią od nadmiernej automatyzacji w sprzętach domowych. Ekspresy te również wykorzystywane są w warunkach domowych, jak również jako ekspresy do gastronomii i rzadziej jako ekspresy do biura. W przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych, wykorzystywana jest w nich kawa mielona lub kawa w tabletkach. Ich podstawowym elementem jest kolba z sitkiem, do którego dozujemy i ubijamy w odpowiedniej ilości kawę. Decydując się na ten typ ekspresu, warto zwrócić uwagę na pojemność bojlera oraz wyposażenie w dyszę spieniającą, która pozwoli na przyrządzenie kremowego cappuccino lub latte. Najczęściej wybierane ekspresy kolbowe to modele takich producentów jak: Faema, La Cimbali, La Marzocco, Carimali oraz Nuova Simonelli.

3. Szukaj prostych rozwiązań

Nie stać Cię na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy? Pamiętaj o tym, że istnieją inne sprzęty, dzięki którym także będziesz w stanie przyrządzić pyszną, aromatyczną kawę. Ich atutem jest zdecydowanie niższa cena i łatwość obsługi, jednak z drugiej strony niosą ze sobą konieczność zwracania uwagi na czas parzenia kawy i utrzymanie odpowiedniego poziomu temperatury podczas jej przyrządzania.

Najczęściej spotykaną alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego lub kolbowego jest ekspres przelewowy lub kawiarka, która z powodzeniem sprawdzi się w każdym domu. Wśród innych propozycji warto zwrócić uwagę również na kompaktowe Aeropressy lub Chemexy, które także zaskoczą Cię wyjątkowym smakiem ulubionej kawy.

4. Pij kawę od razu po zaparzeniu

Czy wiedziałeś o tym, że najważniejsze walory smakowe kawy są tracone po upływie zaledwie 5 minut od jej zaparzenia? Proces ten jest zupełnie niezauważalny dla oka, jednak z minuty na minutę ulatuje z niej coraz więcej olejków eterycznych, a jej smak przestaje być tak intensywny jak na początku.

To samo dzieje się w przypadku, gdy parzysz ją zbyt długo, dlatego pamiętaj, by nie parzyć kawy dłużej niż 4 minuty, a następnie wypić ją zaraz po przyrządzeniu.

5. Zwróć uwagę na temperaturę parzenia kawy

Jeżeli mimo wszystko zdecydowałeś się na alternatywne rozwiązanie dla klasycznego ekspresu do kawy, to musisz pamiętać o tym, by podczas parzenia kawy utrzymać temperaturę wody na optymalnym poziomie około 90 °C. Wyższa temperatura może spowodować zgorzknienie smaku kawy, natomiast zbyt niska temperatura rozwodni ją i nada lekko kwaskowy posmak.

6. Podgrzej kubek lub filiżankę na kawę

Wiesz już, jak ważna jest odpowiednia temperatura parzenia kawy, dlatego mamy dla Ciebie jeszcze jeden patent, który zapewnia jej wyjątkowy smak i aromat. Przed przygotowaniem kawy ogrzej swój kubek lub filiżankę gorącą wodą lub podgrzej na chwilę w mikrofali. W ten sposób możesz mieć pewność, że temperatura napoju nie spadnie zbyt szybko, smak i zapach będzie zachwycał swą intensywnością, a aksamitna, kremowa pianka utrzyma się jeszcze dłużej niż do tej pory!

7.Podkręcaj smak kawy aromatycznymi przyprawami

Lubisz łączyć smaki, odkrywać nowe doznania i rozgrzewać całe ciało? Dodaj do swojej ulubionej kawy szczyptę przypraw, które wzmocnią jej smak, a przy okazji zadbają o Twoje ciało. Oto nasi przyprawowi faworyci:

  • kardamon – słodki, mocno rozgrzewający i pobudzający całe ciało. Idealny na okres zimowy, nadaje kawie intensywnie korzenny aromat;
  • cynamon – nie tylko wzmacnia smak kawy, ale także reguluje poziom cukru w naszej krwi, dzięki czemu jest szczególnie polecany dla osób odchudzających się;
  • chilli – dodaje kawie intensywnego, pikantnego smaku, który wspaniale rozgrzeje w zimą, a także pomoże w walce z nadprogramowymi kilogramami.

Jak sam widzisz, przyrządzenie idealnej kawy wcale nie jest tak trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą Ci cieszyć się jej niebiańskim smakiem i intensywnym, uzależniającym aromatem. A jaki jest Twój sposób na przygotowanie ulubionej kawy?

Wypełnij formularz - Zamów darmowe próbki kawy

UWAGA! Bezpłatne próbki kaw są przeznaczone jedynie dla firm (przy zamówieniu, poza danymi adresowymi, należy podać nr NIP).